Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Lakenhal & Fraikinbeelden eindelijk richting eindfase restauratie

Fraikinbeelden Lakenhal

Een gespecialiseerd verhuisbedrijf is dinsdagochtend begonnen met de verhuis van de  beeldencollectie van de internationaal bekende beeldhouwer Auguste Fraikin. Die worden tijdelijk elders opgeslagen terwijl de Lakenhal een dringende restauratie krijgt. Op termijn liggen plannen klaar voor een aparte Fraikin-expozaal.

Zo maakte hij in opdracht van het Belgische vorstenhuis een beeld van Leopold I en is z'n standbeeld van Egmont en Hoorn nog altijd op de Kleine Zavel in Brussel te ontdekken.  Aan het eind van zijn leven schonk hij aan Herentals 94 gipsen modellen, waarrond op de zolder van de Lakenhal een speciale'toonzaal' werd opgebouwd.  In de jaren 70-80 bezochten 100-en kunstliefhebbers, en scholen de bovenverdieping van het stadhuis, vaak onder de kundige leiding van wijlen stadsgids Jos Gepts.

Dinsdag hebben de statige beelden na 130 jaar hun 'home' tijdelijk verlaten. Binnenkort start eindelijk de laatste fase van het restauratie van het voormalige stadhuis van Herentals.

Om de vaak levensgrote beelden te verplaatsen, werden ze in grote houten kisten verpakt, waarna ze met een kraan vanop zolderhoogte naar een verhuiswagen werden getild.

Om dat mogelijk te maken, is een tijdelijke deuropening in de gevel van de Lakenhal voorzichtig gemaakt. (zie foto's)

Studiebureau Arat-Architecten voert de restauratie uit. Inrebo past alle technieken aan. Altritempi restaureert de gipsen beelden van Fraikin.  In 2025 zouden de werken moeten beëindigd zijn.  (pp) Foto's Adrie de Kok/ NNieuws.

Fraikinbeelden Lakenhal

Fraikinbeelden Lakenhal

Grote Markt, Herentals, België

Fraikinbeelden Lakenhal

Deel dit artikel